Kijkbuis

Little Britain

Combineer Britse humor met absurdistische sketches en je hebt mijn favoriete programma aller tijden: Little Britain

Het begon allemaal in 2003 toen de show van komieken Matt Lucas en David Walliams voor het eerst op de kijkbuis te zien was. De prettig gestoorde typetjes waren direct een succes en al snel was seizoen twee een feit. Uiteindelijk is de show, na drie seizoenen Little Britain, een seizoen Little Britain USA, kerstspecial Little Britain Abroad en een theatertour, in 2007 gestopt. Spijtig, maar ook na vele herhalingen lopen de tranen nog steeds over mijn wangen!

In Little Britain nemen Matt en Lucas de kijker mee op een ontdekkingstocht door Engeland. Aan de hand van allerlei typetjes maak je kennis met het 'beste' wat het land te bieden heeft. Van Daffyd Thomas, The Only Gay In The Village tot Marjorie Dawes, de obese dieetgroepleidster. Geen onderwerp of situatie wordt vermeden en daardoor kunnen de mannen ongeremd hun gang gaan. Hierin ligt ook de kracht van de show. Het ene moment kijk je naar asociale tienermoeder Vicky Pollard en een paar minuten later legt oma Pincher ongegeneerd haar 30-jarige kleinzoon aan de borst. Compleet gestoord, maar ik blijf er enorm om lachen.

Little Britain is een show die je echt moet kijken om het te begrijpen. Het zijn hilarische sketches, meer kan ik er namelijk niet over vertellen. Bij mij begon het allemaal toen ik toevallig zapte langs de BBC. Ik raakte geïntrigeerd door een enorm dikke vrouw die naakt door een massagesalon rende. Ik vreesde even dat het echt was, maar al snel bleek ik dus naar Little Britain te kijken. De dag daarna fietste ik naar de winkel, kocht de DVD en keek deze in een middag uit. Sindsdien heb ik alle afleveringen minimaal drie keer gezien en ben ik een trouwe fan. Vroeger was het het op vakantie zelfs traditie dat wij de reis begonnen en eindigden met een aflevering Little Britain. En als iemand hier thuis wat debiels doet, dan roep wij "Oh, Ann". Geïnspireerd op een van de meest vreemde types uit de serie.

Het zijn met name de typetjes Ann, Marjorie, Daffyd en Vicky Pollard die mij telkens weer aan het lachen krijgen. Vooral de über asociale, drinkende tienermoeder Vicky Pollard is zo geweldig neergezet dat ze een complete fanbase heeft opgebouwd. Zelfs Kate Moss is fan en dat leverde dan ook een gastrolletje in de serie op. Ook Carol Beer (zie bovenstaande video) staat hoog op mijn lijstje. Na de legendarische woorden "computer says no", kan je dan ook niets anders dan in huilen uitbarsten. Toch is het vooral het brede scala aan typetjes die de show tot een succes maken. De ene scène is nog gekker dan de ander en het is Britse humor op zijn best!

Naar mijn idee zouden jullie de serie minimaal een kans moeten geven! Zet je dus maar schrap voor Little Britain. Computers says in dit geval zeker yes!

Sander

PS: Fan van Little Britain? Kijk dan ook eens Come Fly With Me. Zelfde makers, maar dit keer is vliegveld London Stansted het plaats delict.