Kijkbuis

Lone Survivor: een film voor dudes!

Regisseur Peter Berg staat bij mij hoog in het vaandel door meerdere seizoenen van de prachtige dramaserie Friday Night Lights te hebben geregisseerd. Nieuwsgierig was ik dan ook naar zijn nieuwste film, Lone Survivor, het oorlogsdrama dat zich afspeelt in de bergen van Afghanistan.

De film is gebaseerd op de waargebeurde missie 'Operation Red Wings': Amerikaanse Navy Seals die een lokale anti-coalitie militie in Afghanistan wilden gaan oppakken en/of doden wanneer dit nodig bleek te zijn. De militie, onder leiding van Ahmad Shah, die lokale dorpen op brute wijze terroriseert.

Vier ruige Amerikaanse soldaten worden na een gedetailleerde briefing op pad gestuurd. Nadat zij hun doelwitten hebben gesignaleerd en plaatsnemen op veilige afstand, worden ze ontdekt en verraden door een nietsvermoedende geitenherder en zijn kinderen. De Taliban begint de soldaten op te jagen door de bergen van Afghanistan en het viertal moet zien te overleven. Tot overmaat van ramp is hierbij alle communicatie met de thuisbasis uitgevallen. Het is wachten op hulp.

Helaas heeft de titel van de film al verklapt hoe het verhaal afloopt. In de eerste minuten van de film krijg je zelfs al de enige overlevende te zien: een beetje jammer dus.

Toch is Lone Survivor wel erg spannend. Dat is mede te danken aan het prima camerawerk van Peter Berg. Vanaf het moment dat het misgaat krijgen namelijk ook de camera's een flinke zwieper en passen de beweeglijke beelden perfect bij de situatie: totale chaos en stress. Ik kreeg daardoor het gevoel dat ik deel uitmaakte van de eenheid. Je voelt mee met de pijn en andere emoties van de soldaten.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer de soldaten al zwaargewond van een steile rotswand af besluiten te springen om zich te ontdoen van hun achtervolgers. Secondenlang volgt de camera nauwkeurig hun val, waarbij je botten ziet (en hoort!) breken, bloed ziet vliegen en ledematen ziet openscheuren. Waanzinnig hard.

Greg Nicotero, die eerder al de special make-up effects verzorgde van de serie The Walking Dead, heeft zich bij deze scènes fantastisch kunnen uitleven. De botbreuken en schotwonden zien er indrukwekkend realistisch uit. Ik kan de film daarom afraden voor kijkers met een gevoelige maag.

Toch blijft het een typische film van Amerikaanse komaf. Dat is mij meerdere malen duidelijk geworden. Zo opent de film met beelden van de zware opleiding van de Navy Seals, waarbij alles is gericht op de broederband en het patriottisme.

Bij het einde van de film heeft de regisseur ook nog de goede kant van Afghanistan willen laten zien, zodat niet alleen de Amerikanen in positief daglicht staan. De aftiteling toont beelden van de echte soldaten en laat hieronder een vrij zware, sentimentele soundtrack horen. Net allemaal wat te veel melodrama, naar mijn mening.

De film is ideaal kijkvoer voor een echt mannenavondje! Keiharde actie, weinig gelul en spectaculaire special effects. Ga bij het begin en einde van de film even bier halen, dan komt het helemaal goed.

Rick