Tech

WhatsApp vs Telegram

WhatsApp of Telegram, de vraag die iedereen vast wel gesteld is de afgelopen dagen. Sinds Facebook de populaire messenger-service kocht, is de populariteit van de app dalende. Het Russische Telegram wint daarentegen steeds meer terrein en is de meest gedownloade app van de week. Wie zal de strijd winnen?

Slimme zet, dat was het eerste wat ik dacht toen ik afgelopen week het nieuws van de overname las. Met deze stap vergroot Marc Zuckerberg namelijk niet alleen zijn imperium, maar schakelt hij ook een grote concurrent van Facebook-messenger uit. Mensen appen elkaar namelijk sneller dan dat zij elkaar wat sturen via Facebook. Nu beide services in handen van Facebook zijn, maakt het voor hen niet meer uit welke er gebruikt wordt.

Direct na de overname laaide de discussie over privacy op. Nu beschikt Zuckerberg, naast al jouw interesses, ook nog eens over jouw telefoonnummer. Deze combinatie is goud in de handen van bedrijven. Zij weten dan niet alleen wat jij leuk vindt, maar kunnen jou ook nog eens direct bereiken op jouw smartphone. Dit is voor vele WhatsApp-gebruikers dan ook de voornaamste reden om over te stappen op Telegram.

Zelf ben ik minder huiverig over het feit dat Facebook nu ook over mijn mobiele nummer beschikt. Het bedrijf weet natuurlijk ook wel dat het zijn eigen graf graaft op het moment dat het mobiele nummers gaat doorverkopen aan derden. Het meest onaangename vind ik de mogelijkheid dat de informatie die je 'privé' naar elkaar stuurt, ingezet kan gaan worden voor Facebook. Het zou mij niks verbazen dat wanneer ik, 'nieuwe broek van G-Star' naar iemand app, ik dan later een advertentie hiervan op Facebook zie verschijnen. Fijn is dit zeker niet, maar dit gebeurt natuurlijk ook al met de cookies op websites. Toch komt het wel stukken dichterbij als hetzelfde wellicht gebeurt met berichten die je in persoonlijke sfeer naar elkaar stuurt.

Na alle commotie besloot ik vandaag de proef op de som te nemen en Telegram te downloaden. Om het verhaal kort te houden: Telegram is gewoon WhatsApp 2.0. De mogelijkheid om documenten en afbeeldingen direct vanaf het internet te sturen vind ik wel een toevoeging. Maar verder biedt de app hetzelfde als WhatsApp en is het design nagenoeg identiek.

De groeiende populariteit heb ik de afgelopen uren met eigen ogen gezien. Waar er vanmiddag nog 10 contacten aangemeld waren, staat de teller drie uur later op 14. Ruim de helft is uren geleden voor het laatst online geweest, dus echt actief zijn ze niet te noemen.

Wat de Nederlanders uiteindelijk zullen kiezen? Ik zet mijn geld in op WhatsApp. Ik, en vermoedelijk meer met mij, vind het teveel werk om (wellicht jaarlijks) de overstap te maken. Niet iedereen heeft de app, je verliest je gesprekken, bent je foto's kwijt en je kunt alles weer opnieuw gaan instellen. En of nou een Amerikaanse- of een Russische multinational jouw telefoonnummer heeft, het maakt vermoedelijk weinig verschil.

Sander