Column

Pellè: schorsen of niet?

Heel (voetballiefhebbend) Nederland heeft het erover: moet Graziano Pellè nou geschorst worden of niet? 

De Italiaanse superspits van Feyenoord liep afgelopen zondag na de 2-2 tegen FC Twente woedend van het veld. Hierbij gaf hij een harde trap tegen de dug-out, om vervolgens een reclamebord stuk en een lamp van een tv-ploeg omver te trappen in de catacomben.

Toen een verslaggever hem na afloop vroeg of hij er echt spijt van had, antwoordde Pellè dat dit niet het geval is. Volgens hem is het een menselijke reactie geweest, heeft hij niemand pijn gedaan en was het een daad van emotie, op niemand specifiek gericht. Hij vergeet hierbij dat hij als aanvoerder van Feyenoord een rolmodel hoort te zijn en met deze acties geen enkel respect toont voor andermans eigendom.

Ik vind dat een professionele voetbalspeler zich te allen tijde moet kunnen beheersen. Dit geldt zeker voor binnen de lijnen van het veld, maar ook voor daarbuiten. Kom op, het gaat wekelijks maar om negentig minuutjes in de schijnwerpers (die je ook nog eens deelt met eenentwintig anderen) en soms een interviewtje na afloop. Op diverse fora lees ik dat mensen zich afvragen: "Hoe kan de KNVB een speler schorsen voor iets wat na afloop, buiten het veld gebeurd en waar geen andere speler bij betrokken is?" Ik kan daar een eenvoudig antwoord op geven.

Wie herinnert zich het incident met PSV-verdediger Erik Pieters nog? Hij sloeg na een grove overtreding, ook nog een ruit kapot tijdens een woede-uitbarsting en kreeg drie wedstrijden schorsing aan zijn broek. De verklaring van de aanklager betaald voetbal luidde als volgt: "Ernstig schaden van de belangen van de sectie betaald voetbal of de voetbalsport in het algemeen."

Graziano Pellè heeft naar mijn inziens hetzelfde gedaan. De belangen van het betaald voetbal en de voetbalsport in het algemeen zijn heel duidelijk: plezier en respect, daar gaat het om. Pellè liet afgelopen zondag geen van beide zien. Een schorsing van de KNVB is dus haast onvermijdelijk, maar hoe zit het met de werkgever van Pellè, Feyenoord zelf? Gaan zij hun aanvoerder, boegbeeld en topscorer nog een schorsing opleggen? Ik zou het een goede zet vinden. Feyenoord geeft hiermee aan dat het op geen enkele manier geweld, al doe je er niemand pijn mee, wordt getolereerd. Zelfs niet van hun belangrijkste speler.

Ergens begrijp ik de emoties van Pellè wel. Als voetballer weet ik hoe vervelend en  het kan zijn als de arbitrage een discutabele beslissing neemt, zeker als deze in jouw nadeel is. Maar dat je dit vervolgens uit zoals Pellè heeft gedaan, begrijp ik niet. Wat is er mis met een partijtje flink vloeken onder de douche tegen je teamgenoten? Of het nijdig wegtrappen van een (leeg) flesje in de wandelgangen van de kleedkamer? Pisnijdig op de fiets stappen, om vervolgens extra hard naar huis te fietsen?

Zijn gedrag verdient een schorsing van minimaal één wedstrijd. Al is het maar om aan te tonen dat ook de grootste voetballers uit de Eredivisie worden aangepakt. Dat hij de klassieker Feyenoord - Ajax gaat missen aanstaande zondag, is volledig zijn eigen schuld. Het is lullig voor de supporters, maar die weten dan ook weer dat dit gedrag absoluut niet door de beugel kan. Die kunnen er zelf immers ook wel wat van.

Los van het feit dat Pellè gelijk heeft over de onterechte beslissingen of niet, een profvoetballer weet dat er tientallen camera's op hem gericht zijn (ook ná de wedstrijd) en zal zich altijd moeten gedragen. Dat weet de camerageile Pellè maar al te goed!

Rick

Update 03-03-2014

Graziano Pellè heeft ondanks zijn uitbarsting na het duel tegen FC Twente toch mogen meedoen in de klassieker tegen Ajax.

Tijdens (en ook na) deze wedstrijd kon Pellè wederom zijn frustraties niet beheersen. Terwijl de bal aan de andere kant van het veld was, gaf Pelle een bewust elleboogje aan Ajax-verdediger Joël Veltman. Niet gezien door de scheidsrechter en dus niet bestraft.

Na afloop van de wedstrijd vroeg FOX-reporter Jan Joost van Gangelen een aantal vragen aan de spits van Feyenoord. Pellè, die overduidelijk erg baalde van de verloren wedstrijd, maakte duidelijk dat hij niet in discussie gaat met een Ajax-supporter. Dat kon Pellè namelijk zien aan het gezicht van de journalist.

Of je nou als voetballer een 'hekel' hebt aan (de vragen) van Gangelen of niet, Pellè begrijpt wederom niet dat het interview door velen wordt bekeken en hij te allen tijde zijn fatsoen moet behouden op televisie.

Zelfbeheersing en respect, als boegbeeld van een topclub, daar gaat het om. Pellè is wederom pijnlijk door het ijs gezakt.

Update 05-03-2014

Pellè is vandaag vanwege zijn wangedrag voor vier wedstrijden geschorst. Daarnaast heeft de clubleiding van Feyenoord zelf de aanvoerdersband afgepakt en gegeven aan middenvelder Clasie. Een uitstekende actie en wat mij betreft toont Feyenoord hiermee aan dat op het geen enkele manier wangedrag tolereert. Ook niet van hun aanvoerder, boegbeeld en topscorer.