Kijkbuis

Recap: Holland's Next Top Model #1

Elke dinsdag zet ik mijn testosteron in de koelkast en plof neer op de bank om Holland's Next Top Model te kijken. Zo scoor jij punten bij je vriendin en kom ik meer te weten over het programma wat ik al jarenlang probeer te mijden. Vandaag: aflevering 1

Natuurlijk bevat deze Holland's Next Top Model recap spoilers, dus je bent gewaarschuwd.


Het begint meteen goed. Model 263 staat ongegeneerd een croissant naar binnen te werken. Ik wist wel dat ik ergens de levensstijl van een model had. Helaas blijkt de Franse lekkernij meteen een van de weinige voedingsstoffen in deze aflevering te zijn. Logisch, want de duizend meiden zijn stuk voor stuk vrij mager. Of zoals Fred van Leer het liever hoort: slank. Niet dat Van Leer goed verstaanbaar is, want zijn gebruikelijke 'roekoe roekoe' heeft plaats gemaakt voor een zware brom. Het weekend breekt ieder mens op. Zelfs ome Fred.

Kleine meisjes, brunettes, blonde dames, roodharige chicks als we de voice over mogen geloven hebben alle meiden dezelfde droom. Lijkt mij ook wel makkelijk. Als je de ambitie hebt om hamburgerflipper te worden, dan is een programma als Holland's Next Top Model misschien niet helemaal de meest geschikte plek. Uit het hele land zijn de meiden in het holst van de nacht richting Amsterdam gereden. Waarom zij topmodel willen worden? Nou gewoon, omdat het keigaaf is. Of zoals een van de moeders passend zegt: "ga aanpakken wat je kunt aanpakken in het leven en geniet". En zo is het.

Dan komt Fred bij de kort pittige Kim uit. Als we de kandidaat mogen geloven, kan de rest praktisch wel naar huis toe. Slank, 1,82, aantal jaar modellenwerk achter de rug en madame deed vorige jaar ook al mee. Zo'n pareltje kom je zelden tegen. Gelukkig blijft Fred professioneel en barst hij vermoedelijk pas in zijn kleedkamer in tranen uit. Wat een vakvrouw.

holland's next top model 2016

Na een ellenlange samenvatting van praktisch het hele seizoen, is het tijd voor de strijd. De deuren gaan open en als een militaire konvooi denderen de kandidaten de loods in. En nu? Daar weet Freek Koster (wie kent hem niet) het antwoord op. Hij 'voelt' of een meisje fotogeniek is. Volgens mij kan de ouwe snoeperd beter zijn ogen gebruiken, maar geef de man eens ongelijk. Een voor een moeten de modellen in spe over de catwalk. Bij ja mogen ze door, bij nee is het einde oefening. Tijd om wat dromen in diggelen te slaan.

Ja. Ja. Nee. Nee. Nee. Ja. Het lijkt wel een verveelde avond op Tinder. De rode loper kleurt langzaamaan bloedrood van de vele slachtoffers. Lekkere modellen vallen ten prooi omdat ze lopen als een aangereden shetland pony. En een aantal draken (of 'arty' zoals dat tegenwoordig schijnbaar wordt genoemd) vliegt moeiteloos de tweede ronde tegemoet. Ondertussen kijkt 's lands bekendste blogster Anna Nooshin mee op het tweede scherm. Online speelt dit seizoen namelijk een grotere rol dan ooit te voren. Aan de hand van een selfie wordt uiteindelijk bepaald wie bij de laatste 12 powerchicks *kots* terechtkomt. En dat allemaal binnen een kwartier tijd. Daar kan The Voice nog een flinke punt aan zuigen.

Een korte eerste indruk van alle kandidaten:

Noor: zo'n schattig hockeymeisje dat af en toe uit de band klapt met een flesje Canei

Emma: blij, lachuh joh, vette bek! Mijn Rotterdamse favoriet. Als ze dat stuk oud ijzer uit de neus haalt tenminste.

Akke Marije: ik dacht echt serieus dat deze Friezin doof was. Ben je zo bloedmooi, maar praat je met zo'n belachelijk accent. Eeuwig zonde.

Sarah: leuke meid die bier drinkt met je vrienden en in het weekend de show steelt in de plaatselijke kroeg met een dansje op de biljarttafel.

Lyanne: wedden dat zij vroeger gothic was? Volgens mij gaat ze wel ver komen.

Colette: geloof mij, deze chick wordt de bitch van dit seizoen.

Anne-Wytske: hier keek je vroeger naar op, maar inmiddels kan je haar ogen wel uit der kop prikken.

Arantxa: rookt lekker een Marlborootje Light om te ontspannen.

Denise: beetje saai, beetje degelijk. Die moet snel het veld ruimen.

Cherie: Duitse 80s zangeres waar ik stiekem vrij bang van word.

Lena: ja, deze is leuk. Sympathieke chick die je de overwinning van Holland's Next Top Model gunt.

Nynke: Voorthuizen is een paar minuten bij mij vandaan en daardoor voel je toch een connectie. Ze lijkt wel verdacht veel op Sandra van Nieuwland. Go Nynke!

holland's next top model nynke

Matchday! Op de eerste dag moet er een foto en video worden gemaakt. Er is een luide zucht van schrik te horen. Wat nogal vreemd is, want als je iets aan ziet komen bij Holland's Next Top Model, dan is het wel maken van foto's. Om een lang verhaal kort te maken, het liefst had ondergetekende zelf namelijk doorgespoeld, het was dodelijk saai. Terwijl ik Twitter check, hoor ik op de achtergrond een zweverig verhaal over een naturel look. Even opsmeren en het blijft tot wel 6 uur untouched met een schitterende outline. Ik denken dat de nieuwste Photoshop-functies werden beschreven, blijkt het om lippenstift te gaan. Zo leert een mens elke dag weer iets nieuws.

Uiteindelijk doet de fotograaf zijn ding, wordt er wat geklaagd over intimiteit en stappen de modellen uitgeput in hun gesponsorde auto's en rijden richting de Model Mansion. En deze villa is nogal een beleving. Er wordt gegild, orgastisch gekreund bij een stijltang en er sneuvelen meerdere stembanden wanneer er óók nog een zwembad blijkt te zijn. Als enthousiaste kijker wacht je op het moment dat een van de modellen 'pillowfight' roept en het feest helemaal losbarst, maar dat fragment blijft helaas uit. Met een fles champagne per persoon drinken de meiden zich in slaap. De rust is wedergekeerd.

Al vroeg staat Holland's Next Top Model presentatrice Anouk in de woonkamer met heugelijk nieuws. Voor 11 meiden dan. Nummer 12 moet de bikkelharde strijd na één nachtje slapen alweer verlaten. *Laat Nynke door zijn, dan vind ik het allemaal goed*. Als een stel kleine bakvisjes ploffen de kandidaten gespannen neer op de bank. Zit hun knappe gezicht in de intro, dan zijn ze door. Zo nee, dan trapt Anouk je eigenhandig uit de Model Mansion. Life's a bitch. De eerste naam is nog niet bekend gemaakt of de eerste tranen beginnen al te rollen. Dit wordt huilen, je voelt het aan alles. Een voor een komen de meiden bij het verlossende antwoord. Onverstaanbare Akke Marije, door. Sympathieke Lena, door. Dan komt het aan op slechts twee namen: Arantxa en Nynke. Het zal toch niet...

Je voelt het natuurlijk aankomen, maar favoriet van ondergetekende is de zwakste schakel. Een taxi richting Voorthuizen wordt besteld, de tranen afgeveegd en met een opgeheven hoofd stapt Nynke de Model Mansion uit. Maar... verzamelt zij de meeste likes op social media (of zoiets, snapte het zelf niet echt), dan kan ze weer terug komen in de race. Fingers crossed dus.

De eerste kop heeft gerold en er zullen nog velen volgen. Volgende week tijd voor make-overs. Als ik Twitter mag geloven wordt dat een uur lang janken. Nu al zin in!

Sander


De komende tijd volgt er wekelijks een Holland's Next Top Model recap. Like D&D op Facebook om niets te missen!