Tech

D&D college: hoe werkt Virtual Reality?

De VR-bril is één van de grootste trends van dit moment. Zoals je misschien wel weet is er al eerder een (helaas mislukte) poging gedaan om virtual reality op de markt te brengen. Inmiddels is de technologie een flink stuk verbeterd. Hoe deze technieken werken? Dat ga ik je eens haarfijn uitleggen. Opgelet!

Vroegah

Terug naar 1955. In dit jaar is de Sensorama ontwikkeld. Met deze monstermachine kon je voor het eerst films in 3D bekijken. Waarom het project nooit een succes is geworden? De productiekosten van dit apparaat waren alleen veel te hoog. Daarnaast had de machine het formaat van een flipperkast. Niet heel praktisch voor in de gemiddelde huiskamer. 

Ruim 60 jaar verder zijn alle technieken geoptimaliseerd en nu een stuk betaalbaarder én toegankelijker. De smartphones zijn een belangrijke factor voor het huidige succes van Virtual Reality. Naast de 'normale' VR-bril is er nu ook een goedkopere versie op de markt. Bij deze versie haal je jouw smartphone uit bijvoorbeeld een Priv cover. Zet 'm erin en vervolgens wordt het beeldscherm van je smartphone gebruikt als beeld voor de VR-bril. Dankzij het haarscherpe beeld van onze moderne smartphones is je telefoon eindelijk geschikt voor de VR-functie. Wil je helemaal kek doen? Deze telefoonhoesjes tovert smarthones binnen een handomdraai om tot een VR-bril. Tof!

hoe werkt vr bril

Techniek achter de VR-bril

Virtual Reality betekent virtuele werkelijkheid. Joh. Maar heb je enig idee hoe deze beleving tot stand komt? 

Overal waar je kijkt

Alle benodigde beelden om te bekijken door een VR-bril, worden ontwikkeld in 360 graden. Deze techniek zorgt ervoor dat je 360-graden om je heen simulaties kunt bekijken. Best handig. Ook voor veel commerciële doeleinden bijvoorbeeld. Zo gebruiken makelaars een VR-bril bij de verkoop van nieuwe kavels. Ideaal, zo krijg je de kans om een wandeling te maken door jouw toekomstige paleisje!

Hoofdbewegingen

Jij bent natuurlijk superbenieuwd hoe zo'n VR-bril nou precies werkt. Logisch! De techniek genaamd 'headtracking' maakt het mogelijk om beelden door een VR-bril te bekijken. Bewegingen van het beeld komen voort uit een klein soort tol: de gyroscoop. Deze tol heeft een belangrijke samenwerking met de magnetometer. Samen met de acceleratormeter (versnellingsmeter) wordt ervoor gezorgd dat de VR-bril altijd juist meebeweegt met de bewegingen die jouw hoofd maakt. Én welk beeld hierbij hoort. 

Diepte creëren

Virtual Reality heeft niet voor niets het woord reality (werkelijkheid) in de naam. Het doel van deze techniek is om in een virtuele wereld een zo echt mogelijk beeld te creëren. Om dit beeld zo realistisch mogelijk te laten lijken, moet het beeld van de kijker in tweeën worden gesplitst door middel van stereoscopie. Hierdoor ontstaat diepte in het beeld. Dit vergt niet alleen een hoop rekenkracht, daarnaast is het essentieel dat de beelden precies tegelijk lopen met de bewegingen van het hoofd. Wanneer dit niet gebeurt, zit er vertraging tussen het moment dat het hoofd wordt bewogen en het bijpassende beeld. Deze vertraging noemen ze 'latency' en kan zorgen voor een misselijk gevoel. Watch yourself. 

Spann0nd: de toekomst

Eén ding is duidelijk: de Virtual Reality gaat ons nog veel brengen in de toekomst. Nu wordt de VR-bril voornamelijk voor de lol gebruikt door consumenten zoals jij en ik. Dat gaat natuurlijk alleen maar meer worden wanneer de VR-bril in de vorm van een telefoonhoesje of tablet cover op de markt komt. Zoals gezegd zijn de commerciële mogelijkheden eindeloos. Bekijk simulaties voor psychologische doeleinden, verkeerssituaties, trainingen voor rampscenario’s en opnames van vakantie. En nog veel meer.

Wat hoop jij in de toekomst met Virtual Reality te zien?

Rick