Travel

Deze 7x vliegangst tips maken jouw vlucht een stuk aangenamer

Vroeger vond ik vliegen een van de chillste dingen om te doen. Je gaat zitten, geniet van een drankje, bekijkt een lading films en uren later land je op een tropische bestemming. Geen straf. Maar na mijn nogal ruige vlucht vorig jaar vanuit Thailand - iets met 5 uur lang heftige turbulentie gecombineerd met onweer - was de lol er wel vanaf. Ik had in mijn hoofd een lichte vliegangst gecreëerd. In dat vliegtuig stappen werd sindsdien een stuk minder relaxed.

Herkenbaar gevoel? Je bent echt niet de enige. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders heeft last van vliegangst. Ik hoor je denken: leuk feitje Sander, maar hoe kom ik er in vredesnaam vanaf? Ik lees dit artikel niet voor niets. Geef mij vliegangst tips! Daar komen ze. Tijdens mijn vakantie naar Florida pastte ik deze 7 stappen toe en op de terugreis ging alles weer als vanouds. Heerlijk stressvrij het vliegtuig in. Nu jij nog!


Stap 1. Besef dat vliegen écht heel, heel, heel veilig is

Het is makkelijk om jezelf helemaal gek te maken. Want jij bent vast nét degene bij wie het fout gaat. Rustig! Vorig jaar vonden er bijna 37.000.000. vluchten plaats. Daarvan ging 99,9999973% probleemloos. Ter indicatie: de kans om in bad te verdrinken is een stuk groter. Sta je doodsangsten uit voordat je in bad stapt? Vast niet, dus waarom wel in een vliegtuig.

Blijf vooraf aan je vakantie constant herhalen dat vliegen het allerveiligste vervoermiddel is. Werkt een stuk beter dan dagenlang doemscenario’s bedenken 😉


Stap 2. Lees jezelf in

Persoonlijk hielp het mij vooral om meer te lezen over het vliegtuig zelf. Hoe werkt vliegen eigenlijk? Waar komen alle geluiden vandaan? Wat gebeurt er in de cockpit? Zo heb je een basiskennis en lost een deel van jouw angst zich wellicht direct op. In de auto schrik je tenslotte ook niet van een drempel. Puur omdat je weet dat het bij autorijden hoort.

Lees bijvoorbeeld deze blog van InsideFlyer over hoe een vliegtuig kan vliegen. Of deze over waar alle geluiden in een vliegtuig vandaan komen. Google ook even het type vliegtuig + naam van de maatschappij. Dan zie je vast foto’s en de indeling. Wel zo prettig.

Tip van mijn sympathieke en vliegangstige compagnon Rick: kijk filmpjes van een landing op het vliegveld waar je gaat landen. Schijnt rust te geven.

Een paar feitjes die je vast geruststellen

- Het is echt niet over en uit mocht er - en dat gebeurt dus echt maar héél zelden - iets aan de hand zijn. In 95+% van de ongevallen overleef je het gewoon.

- Elke nieuw type motor wordt 10 jaar getest voordat deze uiteindelijk op de markt verschijnt. En na ongeveer 200.000 vlieguren krijgen motoren een grondige schoonmaakbeurt. Deze kan tot wel 60 (!) dagen duren.

- Stel dat alle (want met slechts één werkt alles nog prima) motoren uitvallen, dan kan een vliegtuig probleemloos tot wel 250 kilometer doorvliegen en rustig landen. Min of meer gebeurt hetzelfde voorafgaand aan een reguliere landing. Niets aan de hand dus.

- Vliegtuigen zijn volledig bliksembestendig. Gemiddeld slaat per vliegtuig elke 1.000 vlieguren een keer de bliksem in. Als passagier merk je er helemaal niets van. Je kunt hoogstens een flits zien.

- Het is onmogelijk om tijdens het vliegen de deuren te openen. Het proberen levert je sowieso wel een paar handboeien op 😉

- Een groep ganzen in de motor, wielen die niet willen uitrollen tot brand aan boord. Piloten trainen in de simulator alles wat maar fout kan gaan. Ze kennen het type vliegtuig dus door en door.

- Op elk moment van de dag zijn er tussen de 50.000 en 80.000 vliegtuigen in de lucht. Veel!


Stap 3. Leer omgaan met turbulentie

Dan zijn we aangekomen bij de grootste angst voor velen: turbulentie. Belangrijk om te weten is dat turbulentie eigenlijk nooit gevaarlijk is, maar alleen vervelend. Het hoort nou eenmaal bij vliegen. Zie het als een hobbeltje op de weg tijdens het autorijden. It’s part of the deal.

Vliegtuigen zijn gemaakt om turbulentie te weerstaan. Zo kunnen ze gemakkelijk de ergste turbulentie ooit gemeten x 2.5 aan. En ook al voelt het als meters, tijdens heftige turbulentie zakt een vliegtuig slechts tientallen centimeters. Dat is ook waarom de bemanning soms gaat zitten. Puur om te voorkomen dat ze geen koffer op hun kop krijgen of hete thee over je heen gooien. Het is dus echt geen teken dat het fout gaat 😉

Ik vond het zelf erg prettig om (tijdens het vliegen) deze blog van KLM te lezen. Daarin staat precies uitgelegd wat turbulentie is, waar het vandaan komt en hoe piloten ermee omgaan. Elke keer als er turbulentie was scrolde ik het artikel door en werd het onaangename gevoel steeds minder. En verdween uiteindelijk helemaal.

Kijk vooral dit gifje even. Dan zie je waartoe vliegtuigvleugels allemaal in staat zijn:


Stap 4. Kom op tijd

Je bent een expert in vliegtuigen en weet alles over turbulentie. Tijd om naar het vliegveld te gaan! Doe dit vooral op tijd. Liever een half uurtje langer wachten, dan als een malle door de douane rennen en met hartkloppingen bij de gate verschijnen. Zoek in de kiosk een magazine uit (zie stap 6). Check nog een keer het weerbericht, zodat je rekening kunt houden eventuele buien waardoor je weet dat het opstijgen misschien iets 'hobbeliger' gaat. Én kijk vooral hoe andere vliegtuigen opstijgen. Keer, na keer, na keer, na keer gaat dat goed. Dus bij jou straks ook 😉

Ander voordeel van op tijd zijn, is dat je de crew ziet. Het geeft mij altijd een gerustellend gevoel als ik weet wie er in de cockpit zitten. De piloot en zijn team zijn toch de mensen die jou naar de eindbestemming moeten brengen. In de bus of Uber weet je tenslotte ook wie er achter het stuur zit.

Doe vooraf ook rustig aan met koffie en zoetigheden. Al die cafeïne en suikers fokken je lichaam alleen maar op en verergeren jouw (vlieg)angst.


Stap 5. Maak het jezelf comfortabel

Ik kan nu zeggen dat het niet zo is, maar we weten allebei dat ik dan uit mijn nek lul. Dat moment dat je in het vliegtuig stapt is retespannend voor iemand met vliegangst. Geeft niets, je bent er hopelijk snel van verlost.

Zorg daarom dat het jezelf aan niets ontbreekt. Flesje water bij de hand, playlist met favoriete hits, iPad met een nieuw seizoen Orange Is The New Black en desnoods een outfit die tegen randje Tokkie aanschuurt. Jouw feestje. En ja, onder comfortabel maken reken ik ook een drankje of eventueel een Oxazepammetje. Klok op het vliegveld een wijntje achterover of bestel tijdens een intercontinentale vlucht een gin & tonic. Neemt de scherpe randjes weg. Uiteraard met mate, want panja of zwaar gedrogeerd in het vliegtuig is dan weer geen goede vliegangst tip.


Stap 6. Zorg voor afleiding

‘Ik voel het. Mijn laatste uren zijn geteld. Die zeebodem komt razendsnel dichterbij.’ Kappen! Stop die waanideeën en focus jezelf op leuke dingen. De tropische eindbestemming bijvoorbeeld. Of het feit dat je weer bijna in je eigen bed mag slapen. Positieve vibes creëren een positieve stemming. Mind over body.

Afleiding is een perfect middel om niet aan je vliegangst te denken. Bijvoorbeeld dus met een spannende film, bloedstollende thriller of een lading tijdschriften. Zelf sla ik graag een sudoku-boekje open. Koop er dan eentje die nét iets te moeilijk is, zodat je er extra lang over doet. De tijd vliegt voorbij, geloof me.

Ik heb ook weleens gehoord dat mensen tijdens turbulentie met hun ‘verkeerde’ hand gaan schrijven. Bijvoorbeeld 10x de eindbestemming. Of desnoods tel je alle passagiers met een blauw trui. Maakt niet uit, zolang je jouw gedachten maar verzet.


Stap 7. Blijf ademen

Klinkt cru, maar de beste van alle vliegangst tips is om gewoon te blijven ademen. Rustig in en uit. Zodra het vliegtuig is opgestegen kan je toch niets meer doen. Jezelf gek maken heeft totaal geen zin. Bedenk dat vliegen het allerveiligste vervoermiddel is, kramp jezelf niet vast bij elk minuscule beetje turbulentie en stel jezelf gerust. Het komt echt goed!

Een hele fijne vakantie en als jij zelf nog handige vliegangst tips hebt, dan hoor ik het natuurlijk graag 😃

Sander