Travel

Cityguide: 8x sowieso doen in Bangkok

Prop alle inwoners van Nederland in de oppervlakte van de provincie Utrecht, bouw het tot de nok toe vol en strooi er tenslotte een lading Aziatische gekheid overheen. Een betere omschrijving voor Bangkok kan ik niet bedenken. Het is een stad waar je verliefd op wordt of die je nooit meer terug wilt zien. Hoe dan ook is de Thaise hoofdstad een feestje om een paar dagen in door te brengen.

Van eindeloos rondstruinen tot aan een spoedcursus boeddhisme, het kan allemaal. Maar wat mij betreft moet je deze 8 dingen sowieso doen in Bangkok.


1. Klong tour door de stad

Sommige toeristen noemen Bangkok ook wel Venetië van het Oosten. Iets overdreven, maar dat neemt niet weg dat varen door de stad een ontzettend leuke ervaring is. Tijdens een klong tour maak je per longtailboat de wateren van de hoofdstad onveilig. Zo krijg je een perfect kijkje van wat er achter de drukke straten gebeurt. Van zwemmende kinderen tot oude vissers en van biddende monniken tot kokende oma's. Spot ondertussen een hele lading vissen, krakkemikkige woningen en zwaaiende locals.

Tip: langs de hele rivier boek je de tours, maar zoek er een met kleine boten. Deze komen op plaatsen waar de grotere exemplaren niet langs kunnen. Op die manier zie je het meeste van de stad.

2. Fietsen met Co van Kessel

De inmiddels overleden Co begon ooit met wat fietsen in een oude garage. Tegenwoordig is Co van Kessel dé absolute favoriet om te doen in Bangkok. Elke fietstocht heeft een eigen programma en tijdsduur. Tijdens mijn rit van 3 uur bracht ik bijvoorbeeld een offer bij een oude tempel (geholpen heeft het alleen niet), bezocht ik de bloemenmarkt en dronk ik 'lemon ice tea' op een oude binnenplaats. Wat mij betreft is het een echte must do. Je komt niet alleen op locaties waar toeristen meestal niet komen, maar daarnaast is alles ook goed verzorgd. De aardige gidsen spreken prima Engels en tijdens de rit krijg je van alles te eten en drinken.

3. Proosten op een rooftopbar

Lekker eten en drinken kan op praktisch elke straathoek in Thailand. En niet alleen op de grond. Bangkok heeft een flink aantal ontzettend toffe rooftop bars waarvan je er absoluut eentje moet bezoeken. Long Table, Cloud 47, Vertigo and Moon Bar en Speakeasy, zomaar een paar suggesties uit het ontzettend lange lijstje. Sommige bars vragen een toegangsprijs, en ook de drankjes zijn vaak alle behalve voordelig geprijsd, maar deze hap uit je budget is het zeker waard.

Oh, check van tevoren wel even de dresscode. Ook zo lullig als jij en je paar Nike's niet naar binnen mogen.

tips rooftop bar bangkok

4. Budgetshoppen in Chinatown

In elke stad is een bezoek aan Chinatown eigenlijk altijd leuk. Zo ook in Bangkok. De stad kent verhoudingsgewijs ontzettend veel inwoners die hun oorsprong vinden in China. Dat resulteert in een kilometers groot doolhof vol streetfood, winkels met 'special prices for my friend' en producten die je in Europa niet snel vindt. Als je in de buurt bent, loop dan even langs de vroegere 'dievenmarkt' Nakon Kasem. Gestolen shit verkopen ze er tegenwoordig niet echt meer, maar wel een hoop vintage spullen.

Tip: een vuistregel voor eigenlijk heel Azië. Staat een rij met locals te wachten op eten, dan is het meestal wel in orde. En maak natuurlijk gebruik van je ogen. Een half uitgedroogde kip bedekt in een lading vliegen is natuurlijk nergens echt bevorderlijk 😉

5. Op visite bij de koning


Oké, de koning zelf woont er al een flink aantal jaren niet meer. Tegenwoordig zijn het dagelijks voornamelijk duizenden Chinezen die over de vloer komen van het Koninklijk Paleis. Neemt niet weg dat Phra Borom Maha Ratcha Wang een van de mooiste bezienswaardigheden in Bangkok is. Want de - praktisch heilige - koninklijke familie weet al sinds de oprichting van Thailand prima voor zichzelf te zorgen. Alles in het 218.400 vierkante meter grootte complex barst van de bling-bling en goud. Met als topstuk de tempel met daarin The Emerald Buddha: een van de belangrijkste boeddha's van het land.

koninklijk paleis bangkok

6. Chillen met boeddha


Aan glimmende boeddha's geen gebrek. Vlakbij het Koninklijk Paleis ligt een van de langste boeddha's van het land. Ja, ligt. Zin om te staan had dit beeld namelijk niet. En geef hem eens ongelijk. Naast het exemplaar van ruim 46 meter bevat Wat Pho nog ruim 1000 (!) andere varianten. Ook het officiële opleidingscentrum voor Thaise massages staat op het terrein.

Let wel op je spullen, want Wat Pho is ook een favoriete hotspot voor zakkenrollers.

7. Backpackers spotten op Khao San Road + Rambutri Street


Heb je zin in dreadlocks, wijde broeken, gefrituurde schorpioenen en tientallen Indische verkopers die je complimenten geven? Dan is Khao San Road the place to be! Lopen over de bekende backpackersstraat is iets wat je sowieso even moet doen in Bangkok. Puur om het gezien te hebben, want echt bijzonder vond ik het zeker niet. Veel gezelliger zijn de straten rondom Khao San Road. Bijvoorbeeld Rambutri Street. Minder druk, minder aandringende verkopers en juist meer sfeer.

8. De stad bekijken op de Baiyoke Tower

Met zijn 309 meter is de Baiyoke Tower zeker geen lullig torentje. Voor het beste uitzicht over Bangkok stap je (voor zo'n €10) in de lift richting de 77ste verdieping. Op het observatiedek valt helemaal op hoe immens de wereldstad is. Zo ver als je kunt kijken, staan er gebouwen. Zeker in de avond levert dat een indrukwekkend beeld op.

Tip: in de toren bevindt zich ook een soort wokrestaurant van 3 (!) verdiepingen hoog. Van verse garnalen tot dumplings tot sushi, alles is aanwezig. Meer dan prima eten en een goede tussenstop voordat je naar boven gaat.


Als jij zelf nog tips hebt om te doen in Bangkok, dan hoor ik het natuurlijk graag. Have fun in deze te gekke stad!

Sander