Lifestyle

De Grote Sinterklaas Guide

Onze Goedheiligman verlaat alweer bijna het land. Schiet je daarvan ook lichtelijk in de stress, heb je totaal geen inspiratie of wil je gewoon leuke ideeën opdoen? De Grote D&D Sinterklaas Guide is jouw redder in nood! Van spellen tot tips & tricks voor een kick-ass gedicht. Het staat er allemaal in.


Spellen

Voor de meeste Nederlanders is Pakjesavond niet compleet zonder het klassieke lootjes trekken. Ben je daar nou echt wel op uitgekeken? Snap ik. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven waarvan de adrenaline door je lijf giert en je buikpijn van het lachen krijgt.

Het dobbelspel

Pak de dobbelstenen en de cadeaus er maar bij. Het is tijd voor het dobbelspel. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Afhankelijk van het getal wat je gooit, kan het zijn dat je een opdracht krijgt. Niet gelijk te enthousiast over de opdracht, want die kan tof zijn. Maar ook vol hel en verdoemenis staan. Oftewel zeg maar dag tegen je kersverse cadeautjes.

Kijk hier om het spel op papier te spelen. Of doe het lekker hip via je smartphone. De app Sinterklaas dobbelspel is er voor Android en IOS. Kost je wel €2.29.

Sinterpasen

Terug naar je kindertijd van vol enthousiasme cadeaus (of paaseieren) zoeken. Het idee achter Sinterpasen is simpel, maar fun. Verstop jullie pakjes door het hele huis. Van kelder tot zolder. Vervolgens gaat het startschot en mag iedereen zoeken. Wie het cadeau vindt, die mag het houden. Je kunt ervoor kiezen dat er geen limiet is of dat je moet stoppen na een X-aantal cadeaus.

Zijn er kleine kinderen bij? Verdeel het zoeken dan in meerdere rondes. Beetje lullig als oma - met iets teveel wijntjes op - in een fanatieke bui alles wegkaapt.

Ballonnen

Ja, je leest het goed. Kleine tip: houd wel de stofzuiger bij de hand. Vul de ballonnen met confetti en een briefje met iemands naam. Kies vervolgens een ballon uit en prik deze lek. Eventueel kan je hier nog een spelelement aan toevoegen. De naam van de persoon op het briefje kiest een cadeau uit. Niet heel spannend, dus een goede tip voor wie snel aan de gourmet wil.

Voor tussendoor

Niet iets wat met cadeaus te maken heeft, maar wel erg leuk om te doen. Want wie is er niet dol op een beetje leedvermaak? Blinddoek iemand en laat hem of haar Sinterklaassnoepgoed proeven. Van kruidnoten tot schuimpjes tot een brok taaitaai. En natuurlijk zit er ook iets minder smakelijks bij. Een rode peper bonbon bijvoorbeeld. Zeker na een paar borrels is dit een perfecte bezigheid 😉


Gedichten

Vind je het leuk om te rijmen? Fijn voor jou. Voor de rest zit namelijk vrijwel niemand hierop te wachten. Maar ook dit jaar moeten we er toch weer aan geloven. Dus als je net zoveel tegenzin in rijmen hebt als ik, hieronder een aantal tips om toch nog wat van je gedicht te maken.

1. Bedenk van tevoren waarover je wilt gaan dichten. Denk aan die gênante date waar je iemand goed mee voor lul kan zetten. Of die keer dat jullie stomdronken een fietsrace hebben gehouden.

2. Schrijf 10 steekwoorden op die zeker niet mogen missen in het gedicht.

3. Bedenk welk rijmschema je wilt gaan gebruiken. ABAB, ABCABC, AABB, enzovoort.

4. Dat je gebruik maakt van hulpmiddelen. Dat hoeft niemand verder te weten. Rijmwoordenboeken zijn online overal te vinden. Wees slim en maak er gebruik van.

5. Keep it simple. Morgen is iedereen het na liters bier toch weer vergeten.

Ben je echt de grootste kluns op aarde op het gebied van rijmen? Zo groot dat het zelfs met bovenstaande tips niet lukt. Dan zijn er websites speciaal voor jou. Steekwoorden invullen en je gedicht komt er zo uitrollen. Klik hier of hier en je gedicht is binnen handbereik.


Food

Verwelkom obesitas maar alvast in je leven. Deze arretjescake met kruidnoten van By Aranka.nl is lekker. Héél lekker. Maar laat bij elke hap wel je suikerspiegel stijgen tot een niveau wat hij nog nooit eerder heeft gekend. Een voordeel daarvan. Het zorgt er wel voor dat je het niet koud krijgt in de wintermaanden door de extra vetjes. Reden genoeg om dus naar de supermarkt te scheuren en aan de gang te gaan in de keuken. Ik zou zeggen: neem ruim!

Wat heb je nodig?

- 150 gram kruidnoten
- 50 gram chocolade kruidnoten
- 150 gram roomboter
- 65 gram pure chocolade
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram cacaopoeder
- bakblik
- bakpapier

Stap 1: Bekleed een bakblik met bakpapier. Staat die alvast klaar voor stap 4.

Stap 2: Begin met het smelten van de boter in een steelpan. Laat tegelijkertijd de pure chocolade smelten in een ander pan op de au bain-marie methode *.

Stap 3: Wanneer de boter en de chocolade aan het smelten zijn meng je de gewone kruidnoten met de bruine basterdsuiker en de cacao. Als de boter en de chocolade goed gesmolten zijn voeg je dit bij het mengsel.

Stap 4: Als je alles hebt doorgeroerd, kun je het in het bakblik doen. Druk het mengsel vervolgens goed aan en versier de bovenkant met de chocoladepepernoten.

Stap 5: Laat de arretjescake een dag in de koelkast staan.

Stap 6: Trommel iedereen bij elkaar en aanvallen maar!

*Au bain-marie.

Niet bekend met deze methode? Hier een korte uitleg. Je zet een pan op met daarin water. Vervolgens doe je een kleinere pan of een hittebestendige kom daar in. Water heeft een kookpunt van 100 graden. Dit betekent dat de au bain-marie verwarming nooit hoger dan 100 graden kan worden. Door deze geleidelijke verwarming zal je chocolade gaan smelten.


Verder handig

- Naast de arretjescake nóg meer kruidnoten? Check dan even Sanders recept voor pepernoten shortbread!
- Kies voor het boek Manhattan Beach als je geen idee hebt wat je moet kopen. Een van de beste historische romans van dit moment. Perfect leesvoer voor mannen en vrouwen.
- Geniet de hele Pakjesavond van de foutste sinthits met Sinterklaas FM.


Volgens mij moet het helemaal in orde komen zo. Toch? Have fun!

Femke