Food

Dieet volhouden? Zo komt jouw sixpack in de buurt!

Oké, ik moet dit bericht eerst beginnen met het maken van mijn excuses. Dat stuk over die sixpack kan ik je niet echt bij helpen. Daarvoor zal je helaas van je luie reet af moeten komen, stoppen met het lezen van blogs en jezelf richting de sportschool begeven. Bij mij is die namelijk ook nog verre van zichtbaar. Een dieet volhouden, daar weet ik dan wel weer veel vanaf. Zelf verloor ik namelijk ooit bijna 30 kilo. 

Nu hoor ik je denken: hoe deed die jongen dat? Je leest er hier alles over. Maar dit artikel gaat niet over het kiezen van een passend dieet, maar over het volhouden van welk dieet dan ook. Want alle afvalmethodes hebben één ding gemeen. Leuk is het eigenlijk nooit. Daarom hieronder 10 tips van mij als ervaringsdeskundige.


1. Confronteer

Waarom wil je eigenlijk afvallen? Kan je die dikke kop niet meer uitstaan. Past geen een broek meer. Of begint je buik net iets teveel op een kussen te lijken. Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen. Confronteer jezelf hier dagelijks mee. Stel bijvoorbeeld een foto waarop jouw 'reden' goed zichtbaar is in als achtergrond of hang een foto op in huis. Zo word je regelmatig geconfronteerd met waarom jij het dieet volhouden moet.

Een aflevering Obese, uurtje De Afvallers XXL of een DVD van Peter Beense is ook een perfecte manier om te zien hoe je vooral niet wilt eindigen. En in sommige gevallen tegelijkertijd ook inspirerend. Als zij van 150 naar 80 kilo kunnen gaan, dan moeten die paar pondjes bij jou toch ook wel lukken!?

2. Houd alles bij

De meningen zijn hierover verdeeld, maar zelf vind ik het altijd erg fijn om dagelijks mijn gewicht bij te houden. Maak in je iPhone een bestandje aan en noteer dagelijks hoeveel je weegt. Tel aan het begin van elke nieuwe week op hoeveel je de week ervoor kwijt bent geraakt. Een goede stimulans om door te zetten. Laat je vooral niet demotiveren wanneer de weegschaal soms wat hoger uitslaat dan gisteren. Volkomen normaal.

3. Stel doelen

Van een beetje competitie is nog nooit iemand slechter geworden. Zeker wanneer dit met jezelf is. Een dieet volhouden gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je toewerkt naar een doel. Ik spreek uit ervaring. Denk hierbij niet alleen aan een streefgewicht, maar bijvoorbeeld ook het weer dragen van je favoriete broek.

4. Voorkom verleiding

Zelfpijniging is een van de sleutels tot succes. Kan je de verleiding echt niet meer weerstaan om een asociaal dit stuk appeltaart te eten? Knijp dan in je buik, billen, bovenbenen of welk lichaamsdeel jouw pijnpunt is. Word je direct op de feiten gedrukt. Die punt appeltaart laat je dan echt wel links liggen.

5. Overleef die honger

Bij een knorrende maag is het verleidelijk om direct de koelkast open te trekken voor een snack. Maar een beetje honger is echt niet slecht voor je. Het lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van eten. Dat kost tijd. Plan voor jezelf daarom vaste momenten in waarop het tijd is voor een tussendoortje. Neem dagelijks rond 15:00 bijvoorbeeld een stuk komkommer of appel. Heb je direct een tijdstip om 'naartoe te werken' gedurende de dag. De hele tijd kauwgom kauwen werkt trouwens ook als een malle!

6. Maak van eten 'een momentje'

Het komt je vast bekend voor. Tussen meetings, werk, afspraken, sportschool - grapje natuurlijk -, verplichtingen en de dagelijkse sleur door, werk je de lunch of diner snel naar binnen. Tijd is immers geld en er staan nog zóveel dingen op je to do-lijst. Efficiënt, maar niet heel handig. Je eet vermoedelijk minder (vaak), dus geniet daarom juist extra van alle maaltijden. Drink van te voren twee glazen water en kauw elke hap minimaal 10 keer. Dan haal je de meeste verzadiging uit elk moment.

Eten met stokjes werkt trouwens ook heel goed. Gegarandeerd dat het diner dan minimaal twee keer zo lang duurt 😉

dieet volhouden

7. Voorbereid op pad

Zorg dat je nooit onvoorbereid de deur verlaat. Neem altijd een flesje water en gezonde snacks mee, dan heb je altijd iets verantwoords bij de hand. Want met stervensveel honger door de AH To Go lopen zonder iets te kopen, is een challenge van olympische proporties. Beter om te vermijden.

8. Houd het interessant

Een van de beste tips die ik kan geven, is om het interessant te houden voor jezelf. Op alle vlakken. Ik ben bijvoorbeeld iemand die - je raadt het niet - dol is op koken. Hier staat er daarom nooit een tartaartje met gekookte wortelen op het menu. In plaats daarvan experimenteer ik en bedenk mijn eigen recepten. Zo heb ik vanavond nog een stoofschotel met o.a. kippendij, shitake en spekjes gemaakt. Bijna dagelijks staat er wat anders op tafel. Een manier om het voor mij interessant te houden.

Hetzelfde geldt voor bewegen. Een dieet volhouden is al lastig genoeg. Ga daarom ook niet plots 3x per week naar de sportschool. Begin klein en verruil de auto voor een fiets. Loop naar de supermarkt toe. Neem proeflessen bij onbekende sporten. Ga met vrienden mee naar hun club. Op den duur komt er zo hopelijk een nieuwe uitdaging op jouw pad en blijft het voor jou leuk.

9. Keep realistic

Jouw nieuwe dieet volhouden gaat een belangrijke rol spelen in de periode dat je afvalt. Dit is in het begin wennen, maar moet daarna redelijk normaal gaan aanvoelen. Tijdens mijn suikervrije dieet had/heb ik eigenlijk zelden honger gehad. Mijn lichaam went snel en de kilo's verdwijnen daarom vrij rap. En dat motiveert.

Uiteindelijk ben jij de enige die aan kan voelen wat voor effect een dieet op jouw lichaam heeft. De hele dag door honger hebben, duizeligheid zijn of jezelf niet chill voelen, dat is naar. Pas in dat geval het voedingsschema aan. Eet bijvoorbeeld een extra cracker tijdens de lunch. Val je minder snel af, maar dan is een dieet wel langer vol te houden. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. En wie weet past het door jou gekozen dieet gewoon niet bij je. Stop dan ook en ga op zoek naar een andere oplossing.

10. Wees trots

Een nieuwe levensstijl leer je echt niet zomaar aan. Daarom mag je in de eerste plaats al trots zijn dat je de stap hebt gezet om er de schouders onder te zetten. Elke dag is weer een stap dichterbij je doel. Beloon jezelf daarom ook soms. Ga na een maand diëten en niet drinken eens lekker uit eten, zak een avondje door in de kroeg of plof met een bak chips + een fles wijn op de bank. Een perfecte beloning van de geleverde prestaties en het geeft je direct weer energie om er weer een paar weken tegenaan te gaan.


Al vertrouwen dat jouw sixpack er ooit gaat komen? Nee, nou dat hoeft ook helemaal niet. Als jij jezelf maar lekker voelt met hoe je eruit ziet. Dat dieet volhouden gaat nu hopelijk lukken! En heb je vragen, stel ze gerust 😉

Heel veel succes, je kunt het!

Sander