Food

Kerstrecept: knolselderijsoep met ginolie

Vergeet dat ‘creatieve’ hoopje zalmtartaar of het eeuwige bord carpaccio. Gooi het deze feestdagen eens over een hele andere boeg met jouw bijdrage aan het kerstdiner. Je wilt tenslotte de familie wel een beetje impressen. Net die paar extra punten scoren bij (schoon)moeders kan natuurlijk nooit kwaad. Geloof mij: met dit kerstrecept gaat je dat zeker lukken. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar het klinkt en smaakt alsof het zo uit een sterrenrestaurant is komen aanwaaien.

Vorig jaar stond deze knolselderijsoep voor het eerst op ons menu. Meteen werd het een van mijn nieuwe, favoriete gerechten. Vooral door de zelfgemaakte ginolie met jeneverbessen. Iets wat je totaal niet verwacht in soep, maar juist die verrassing maakt het kerstrecept extra lekker. En een beetje drank is natuurlijk nooit erg 😉 Voor mijn soep gebruikte ik gin van eigen bodem. Namelijk de Celery Gin van Rutte Distillateurs. Lekker kruidig, maar ook met een frisse touch. Een perfecte combinatie met de winterse smaken van de soep. Maar je kunt eventueel ook 'normale' gin gebruiken. Geen probleem.

Wat heb je nodig

- 1000 gram knolselderij (geschild, dus koop een iets zwaardere knol)
- 400 gram uien
- 300 gram aardappel
- 150 gram roomboter
- 100 gram walnoten
- 50 milliliter olijfolie
- 5 tenen knoflook
- 5 kruidnagels
- 4 groentebouillonblokjes
- 2 liter water
- zout en peper

Voor de ginolie

- 60 milliliter gin
- een eetlepel jeneverbessen
- een scheut olijfolie
- een flinke snuf grof zeezout

Begin met het maken van de ginolie. Deze kun je een dag van te voren al maken. Kneus de jeneverbessen met een vijzel. Of plet ze anders met de onderkant van bijvoorbeeld een pan. Roer daarna alle ingrediënten door elkaar en zet apart in de koelkast.

Verwarm in een grote pan de roomboter + olijfolie. Snijd de uien en knoflook in kleine stukken en laat ongeveer 10 à 15 minuten zachtjes fruiten. Ga ondertussen aan de slag met het schillen van de knolselderij. Tip: halveer deze eerst en snijd daarna de buitenkant weg. Werkt een stuk veiliger. Hak de knol en ook de aardappelen in stukken en voeg samen met de kruidnagels, groentebouillonblokjes en water toe aan de pan. Zet de knolselderijsoep een uur op laag vuur. De kruidnagels komen tijdens het koken bovenborrelen. Vis deze er op het laatste moment uit en pureer daarna met een blender tot glad geheel. Breng naar eigen wens op smaak met zout en peper.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur aan en rooster hierin de walnoten. Dit duurt zo'n 5 minuten, maar schud alles elke halve minuut even door elkaar. Hak de noten daarna in grove stukken. Verdeel de knolselderijsoep over 4 grotere of 6 kleinere kommen. Sprenkel een lepel ginolie erover en een handje gehakte walnoten.

Serveren met een gin & tonic en jouw voorgerecht is klaar. Eet smakelijk!

Sander


PS: dit is een gesponsorde samenwerking tussen onze mannenblog en Rutte Distillateurs