Food

Patat stoofvlees met Guinness uit de slowcooker

De herfst is nu toch echt begonnen. En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet erg. Zeker op het gebied van eten is het mijn favoriete seizoen. Bokbier ligt in de schappen, een regenachtige zondag is het perfecte excuus om een taart in de oven te knallen en bovenal: de stoofschotels 'mogen' weer.

Want geef toe. Van deze patat stoofvlees met Guinness krijg je toch direct honger? Zo maak je hem thuis helemaal zelf:

Wat heb je nodig

- 1 kilo klapstuk (of sukade)
- 500 milliliter Guinness
- 400 gram champignons
- 340 milliliter geconcentreerde runderbouillon (bijv. pot AH Basic)
- 100 gram ontbijtkoek
- 3 grote uien
- 2 tenen knoflook
- een klein blikje tomatenpuree
- een theelepel tijm (vers of gedroogd)
- een theelepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel chilivlokken
- peper naar smaak

Snijd de ui in ringen en pers de knoflook. Bak op middelhoog vuur in een klontje roomboter zachtjes aan. Snijd ondertussen de champignons in vieren en voeg na zo'n 5 minuten toe.

Dep het vlees droog en snijd het in stukken van 2 bij 2 centimeter. Komt niet zo heel nauw, maar houd ongeveer dit formaat aan. Strooi een paar theelepels bloem over het vlees en hussel door elkaar, zodat alles is bedekt met een dun laagje bloem. Giet nu de uien, knoflook en champignons over in de slowcooker. Braad het vlees voor je patat stoofvlees aan in dezelfde pan. Het vlees hoeft niet te garen, maar alleen een bruin korstje te krijgen. Schep over in de slowcooker. Herhaal totdat je al het vlees hebt gebruind en vergeet niet elke keer een klontje boter toe te voegen.

Giet het blik Guinness leeg in de pan en roer de tomatenpuree er doorheen. Laat 5 minuten op middelhoog vuur pruttelen zodat het licht inkookt. Schenk de inhoud daarna bij de rest in de slowcooker. Voeg nu de overige ingrediƫnten toe en roer alles door elkaar. Zet de patat stoofvlees 10 uur op de laagste stand aan. Leg de laatste 2 uur de deksel schuin, zodat vocht kan ontsnappen.

Heb je geen slowcooker? Zet het geheel dan 5 uur op 120 graden in een gietijzeren pan in de oven. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, dus bind mij er niet op vast 😉

Na 10 uur stoven is jouw gruwelijk lekkere stoofvlees met Guinness klaar. Dit is een recept dat bij iedereen in de smaak valt, maar pas gerust naar eigen smaak aan. Iets meer pit? Gooi er chilivlokken bij. Mag het iets zoeter? Verkruimel nog wat ontbijtkoek. Jouw feestje.

Serveren met een portie verse frites, biertje erbij en genieten maar. Eet smakelijk!

Sander