Lifestyle

Tot op de bodem

Vlak voor de Zuid-Afrikaanse kust zakt een stalen kist langzaamaan in het water. Centimeter voor centimeter komt het avontuur dichterbij. Terwijl de adrenaline stijgt flitst er in je ooghoek een schim langs. Is het een meeuw, grote vis of toch..?

Vol spanning zat ik vroeger voor de buis gekluisterd. En dat met name bij Discovery Channel. Want daar zonden ze regelmatig Shark Week uit. Elke dag na schooltijd de spannendste verhalen over witte haaien, tijgerhaaien en hamerhaaien. En dat een hele week lang! Ik vond het prachtig.

Twintig jaar later is het enthousiasme wel redelijk afgezwakt. Maar een ding staat nog altijd hoog op mijn bucketlist: duiken met haaien. Wanneer ik vroeger met m'n snorkelset de Middellandse Zee in wilde duiken zei mijn moeder wijselijk 'dat doe je later maar lekker'. Nu is het later en komt het er eigenlijk niet van. Vrij jaloers werd ik dan ook op Melvin. Ik hoor je denken who te fock is Melvin? Nou, Melvin is de grootste haaienliefhebber van Nederland. Misschien wel van heel Europa. Vorige week ging zijn droom in vervulling en mocht hij zwemmen met witte haaien. En dat allemaal in Amsterdam.

Leuk Sander, maar weleens in Amsterdam geweest? In die grachten gaat dat zo 1, 2, 3 niet lukken en de laatste keer dat ik in Artis was bleef iedereen netjes op het droge staan. Klopt. Melvin dook namelijk niet in een gracht of het aquarium van een Chinees restaurant. Hij ging gewoon kopje onder in het Marnixbad, maar thanks to zijn waterdichte VR bril en onderwater 4G werd het een levensechte ervaring. Alsof de haaiengek zelf in de Zuid-Afrikaanse Gansbaai zwom.

Hoe dan?

Bril op, plons het water in en gaan met die banaan. Klinkt misschien easy, maar niets is minder waar. Er ging een hele lading allernieuwste technologie en wereldprimeurs aan vooraf. Zo is de VR-bril de enige waterdichte bril in heel Europa. Een normale VR-bril blijft door de waterdruk niet scherp, deze 3D geprinte variant wel. Ook niet onbelangrijk: het signaal. Voor de duik is er natuurlijk 4G nodig om realtime te streamen. Daar heeft Vodafone een speciale onderwater WiFi hotspot voor uitgevonden. Op het oppervlakte drijft een soort 'internetboei' die het signaal opvangt. Een coaxkabel geleidt het wifisignaal vervolgens tot wel 15 meter onderwater. Ter vergelijking, je smartphone komt niet verder dan een lullige 4 centimeter.

Dan komt het vetste deel van het verhaal. Godzijdank zwemmen er in ons koude kikkerlandje geen witte haaien rond. Daarom schakelde Vodafone de hulp in van Tom en zijn team. Met hun White Shark Project doen zij onderzoek naar de witte haai. Een beest dat nog altijd een slecht imago heeft, maar op papier 'slechts' een handjevol dodelijk slachtoffers maakt. Onze trouwe viervoeters zorgen jaarlijks voor 5000x meer rouwadvertenties. Ik bedoel maar 😉 Met een hele rig GoPro's legden zij hun ontmoeting vast. Van de bodem tot het oppervlak, je kunt 360 graden rond kijken.

Ook zo benieuwd hoe dat er dan uitziet? Check hier het toffe eindresultaat. Wel even je AdBlocker uitzetten 😉 :


En, zou jij het aandurven om zo'n duik te maken? Bekijk hier alvast wat je allemaal kunt verwachten. Duikse!

Sander


PS: dit is een gesponsorde samenwerking tussen Vodafone en onze mannenblog